“Journalistik handler om at føre dagbog for verden, og det stiller kæmpe krav til os, der gør det”
Roskilde Festival Højskole har ansat tidligere Politiken-journalist og international reporter som underviser i journalistik og friluftsliv.
Et stort krøllet hår, denim-overalls og skovmandsskjorte er synet, der møder mig, da Sofie Buch Hoyer kommer cyklende ind på Bertel Thorvaldsens Plads foran Christiansborg. Vi skal på gåtur i Bibliotekshaven bag Borgen, som har en helt særlig plads i Sofies hjerte, fordi det fungerer som et grønt pusterum midt i byen. Hun har tidligere arbejdet som politisk journalist, men skal nu undervise i journalistik på Roskilde Festival Højskole.
Når eleverne træder ind i Sofies news room, bliver der fokus på, hvad journalistens rolle er i samfundet, og hvordan man varetager denne rolle:
“Ofte siger man, at journalister er demokratiets vagthunde. Men det er også os, der er med til at skabe de sociale fortællinger, hvem vi er som folk og fællesskab. Det gør vi ved at hive fat i dem, der er omkring os — hvad enten det er ministeren, pædagogen eller demonstranten i Hong Kong. Vi skal grundlæggende spørge dem: Hvem er vi? Hvor skal vi hen? Journalistik forbinder mennesker, der ikke kender hinanden. Det er et enormt tillidshverv at have som journalist, og det er dét, jeg gerne vil indvie eleverne i.”
Kreative feminister blæser til kamp i Kina
28-årige Jing er aktiv i den kinesiske kvindebevægelse. Hun sætter sin personlige sikkerhed over styr til demonstrationer for at skabe øget fokus på ligestilling i verdens folkerigeste land. Imens spiller biseksuelle Lei teater for at bryde tabuerne om krop og seksualitet.
Læs Sofies reportage her.
Syrernes største skjulested
Istanbul er mystisk, dragende — og vanvittig populær blandt rejsende fra hele verden. Men mødet mellem øst og vest har fået en helt ny betydning i den gamle metropol.
Læs Sofies longread her.
Nysgerrighed går hånd i hånd med mod
Sofie Buch Hoyer er uddannet fra Journalisthøjskolen og har sideløbende med sine studier og efter hun blev færdig rejst verden rundt som reporter for danske og internationale medier som CNN International, Politiken, Radio24syv, TV2 og Ræson. For Sofie er nysgerrighed og mod helt centrale egenskaber for at blive en god journalist:
“Jeg er ikke en af dem, der vidste, at jeg skulle være journalist allerede som 10-årig. Men jeg har altid været ekstremt nysgerrig og til dels dristig. Den kombination er effektfuld som rejsende historiefortæller, har jeg erfaret. Samtidig er det helt afgørende at vide noget for at kunne skrive eller formidle noget. Kløgt er en journalists skarpeste våben.”
Sofie ruster eleverne til den journalistiske verden på mange niveauer. I undervisningen bliver der fokus på centrale værktøjer som vinkling, research og godt sprog — men også på forskellige fortælleformater og digitale virkemidler. Derfor kan man som elev forvente at arbejde med alt fra podcast og nyhedsindslag til longreads og det personlige portræt, hvis de vælger hovedfaget Medieproduktion og journalistik.
"Breaking news-lamperne blinker gult konstant, hvilket jeg nogle gange kan blive helt skør af. Derfor sørger jeg også for at komme væk en gang imellem – bare ud i det blå"
Naturen pauser de blinkende breaking news-lamper
Som journalist ansat på Politiken har Sofie oplevet, hvor hektisk mediebranchen kan være. Det er også derfor, at Bibliotekshaven spiller en særlig rolle for Sofie, fordi man her kan sidde i rolige, grønne omgivelser og tænke sig om:
“De nye digitale muligheder og samfundets informationsflow gør, at breaking news-lamperne blinker gult konstant, hvilket jeg nogle gange kan blive helt skør af. Derfor sørger jeg også for at komme væk fra hvirvelvinden af tweets og politiske udmeldinger en gang imellem – bare ud i det blå, gerne i en kajak, på fjeldski eller med vandreskiene spændt godt på.”
Sofie er ved siden af sin journalistiske karriere uddannet friluftsvejleder og kommer derfor også til at tage eleverne med ud i naturen ved Roskilde Festival Højskole. Her kan de søge inspiration, bringe sanserne i spil og få tid til at fundere i analoge omgivelser.
“Som moderne mennesker har vi ofte total kontrol over vores hverdag. Men ude i naturen er vi afhængige af vind og vejr, og det giver plads til eftertanke og aktiverer en dybere kropsbevidsthed.”
Bannerfører for den moderne højskolebevægelse
NRoskilde Festival Højskole er åbnet med en stærk forankring i Roskilde Festivals idealer og måde at arbejde på. Højskolen kombinerer det bedste fra den almene højskole med festivalens skabertrang, bæredygtige ansvarlighed og plads til at drømme, og det gør Danmarks nye højskole til noget helt særligt, hvis man spørger Sofie:
“Jeg tror, Roskilde Festival Højskole bliver bannerfører for den moderne højskolebevægelse, fordi samspillet med festivalen er meget konkret. Jeg synes, det er stærkt tænkt at forbinde Grundtvigs gamle tanker om at leve for at lære med den store kulturinstitution og begivenhed, som Roskilde Festival har udviklet sig til. Derfor føler jeg mig privilegeret over at skulle være med til at bygge højskolen op fra bunden.”
Højskole er også bordtennis og Thomas Helmig
Sofie Buch Hoyer er en af de undervisere, som udover sine fag også er kostskolelærer og ansvarlig for en husgruppe. Hun har tidligere undervist på Silkeborg og Ry Højskole, og de erfaringer har hun taget med sig ind på Roskilde Festival Højskole:
“Jeg elsker at undervise i journalistik. Men før hvert årgang glæder jeg mig lige så meget til at banke eleverne i bordtennis, danse amok til Thomas Helmig — og også tage de mere personlige elevsnakke, når der er brug for det”, lyder det fra Sofie.
Blå bog
Navn: Sofie Buch Hoyer
Født: 3. august 1990 i Nykøbing Falster
Uddannelse: Journalist
Fag på RoFH: Medieproduktion og journalistik
Twitter: @SofieBuchHoyer